Terug

Hoe vervang ik mijn WTW-filters?

Hoe vervang ik mijn WTW-filters?

Er komt een tijd dat u in uw WTW-unit de WTW-filters moet vervangen. Maar waarom zou u uw filters vervangen en als u dit wil doen, hoe moet dit dan? Via deze blog willen we u dit uitleggen en tevens meer duidelijkheid geven over de reden erachter.

Hoe moet ik mijn WTW-filters vervangen?

Er komt een tijd dat u in uw WTW-unit de WTW-filters moet vervangen. Maar waarom zou u uw filters vervangen en als u dit wil doen, hoe moet dit dan? Via deze blog willen we u dit uitleggen en tevens meer duidelijkheid geven over de reden erachter.

Wanneer is het moment dat ik mijn WTW-filters moet vervangen?

Er is niet een exact moment voor het vervangen van uw WTW-filters. Wel ziet u ieder half jaar een melding op uw WTW-unit dat uw WTW-filters aan vervanging toe zijn. Deze melding houdt vaak geen rekening met hoe vies de filters zijn, maar komt automatisch. Hoe vies uw filters zijn, hangt af van waar u woont en in welk seizoen we dan zitten. Als we kijken naar het voorjaar zijn er uiteraard meer pollen en stuifmeel in de lucht. Door de deeltjes van pollen en stuifmeel raken de filters sneller vol. Dit kan ook gebeuren in een nieuwbouwwijk of plekken waar veel gebouwd wordt. Door het bouwstof zitten de filters dan ook sneller vol. Wij raden aan om het op een gemiddelde te houden van een halfjaar. Echter, dit kan in de voorjaarsperiode sneller en eventueel in de winter iets minder snel zijn.

Hoe vaak moet ik dan uiteindelijk mijn WTW-filters vervangen?

Nu vraagt u zich natuurlijk af wanneer u dan echt uw filters moet vervangen. Zoals in bovenstaand kopje te zien is, is dit ongeveer 2 keer per jaar. U kunt uw filters zelf controleren. De nieuwe filters zijn meestal wit*. Zijn de WTW-filters lichtgrijs, dan hoeft u ze nog niet direct te vervangen. Dan adviseren wij na 1-2 maanden nog eens te kijken. Indien uw WTW-filters dan donkergrijs of zwart zijn, zijn ze aan vervanging toe.

*Er zijn een aantal producten waarbij de filters roze, blauw of zwart zijn

Indien ik ze ga vervangen, hoe vervang ik ze dan?

We kunnen hier u niet één duidelijk antwoord op geven. We raden u aan om de gebruiksaanwijzing van uw WTW-unit op voorhand te lezen.

Stap 1. Kunt u op uw WTW-unit de functie ‘WTW-filters vervangen’ kiezen? Dan kiest u deze optie en gaat u daarna verder naar stap 2. Heeft uw WTW-unit niet die functie? Zorg er dan voor dat u eerst de stekker van uw WTW-unit uit het stopcontact haalt.

Stap 2. Vervolgens mag u de oude WTW-filters verwijderen uit de WTW-unit.

Tip: Let bij het verwijderen van de oude filters goed op, hoe deze in uw WTW-unit waren geplaatst. Zo moeten de nieuwe filters namelijk ook geplaatst worden.

Stap 3. Plaats de nieuwe WTW-filters op dezelfde manier terug in uw WTW-unit.

Stap 4. Indien u bij stap 1 de stekker van uw WTW-unit uit het stopcontact heeft getrokken, mag u deze opnieuw in het stopcontact doen. Hierna start uw WTW-unit weer op.

Waarom moet ik mijn WTW-filters eigenlijk vervangen?

De reden dat u uw WTW-filters mag vervangen is voor de schone lucht in uw woning. Echter, dat is niet de enige reden. De schone WTW-filters geven minder luchtweerstand. Wat houdt dat in? Uw WTW-unit hoeft minder hard te werken om de lucht te vervoeren door de WTW-unit en de luchtcirculatie blijft optimaal. Met als resultaat: lagere energiekosten. Met schone WTW-filters krijgt u dus schone lucht in huis en bespaart u op uw energiekosten.

Wat is dan de reden dat ik schone lucht in huis moet hebben?

Indien u schone lucht in uw huis heeft, betekent dit minder stof en bacteriën in de lucht. Dit vermindert de kans op luchtwegirritaties, allergieën en hoofdpijn. Om de lucht zo goed mogelijk te filteren kiest u voor een fijnstoffilter in uw WTW-unit. Deze is beter in staat om kleinere stofdeeltjes te filteren dan een WTW-filter met een lagere filterklasse.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WTW-filtersOnline B.V. 9,2 / 10 - 1249 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »