Terug

Wat is een WTW-filter?

Wat is een WTW-filter?

U heeft een WTW-unit in huis, maar wat is een WTW-filter precies? In deze blog leggen we dit uitgebreid uit.

Wat is een WTW-filter?

Een WTW-filter met WTW-unit wordt in bijna alle nieuwe woningen geplaatst. Een WTW-filter is een filter dat alle inkomende en uitgaande lucht in een woning op stofdeeltjes filtert. De betekenis van WTW-unit is: ‘Warmte Terug Win unit’. In de WTW-unit worden de WTW-filters geplaatst. De WTW-filters verschillen per merk en per WTW-unit. Het verschil kan zitten in de afmetingen, maar ook in de filterklassen. De verschillen in afmetingen kunnen liggen aan de verschillende merken en typen. De Zehnder filters hebben bijvoorbeeld andere afmetingen dan de Stork, Itho en Brink filters. Meer informatie over filterklassen en typen kunt u in een van onze volgende blogs lezen.

Wat is een WTW-unit?

Een WTW-unit bestaat uit een ventilator, een warmtewisselaar en WTW-filters. Bij een WTW-unit is de warmteterugwinning heel hoog. Maar wat doet een WTW-unit? Een WTW-unit zorgt ervoor dat de lucht in een woning op een duurzame manier wordt verwarmd en tevens gefilterd. Dit gebeurt doordat de WTW-unit de koude buitenlucht aanzuigt via het toevoer kanaal. Daarna wordt deze lucht langs de warmtewisselaar geleid en wordt de lucht gefilterd. De rol van de warmtewisselaar is het opwarmen van de koude buitenlucht door de warme binnenlucht. Tot slot wordt de warme schone lucht het huis ingeblazen.

Hoe werkt een WTW-unit in de zomer?

Nu zult u zich vast afvragen hoe dit gaat in de zomer. Het is dan vaak warm weer en dan heeft u dan de warmtewisselaar niet nodig maar alleen de functie van de filters. Een goede oplossing daarvoor is een bypass. Indien er een bypass in de unit zit kan de warmtewisselaar worden uitgeschakeld (niet elke WTW-unit heeft een bypass). Hierdoor wordt de koude buitenlucht wel gefilterd, maar wordt deze niet meer verwarmd door de warme afgevoerde binnenlucht. Hierdoor houdt u uw huis duurzaam koel.

Er zijn sommige WTW-units die over een automatische bypass beschikken. Dan is het de WTW-unit die bepaalt op basis van de temperaturen of de unit de buitenlucht verwarmt. Binnenkort komt er een blog over de werking en het gebruik van de bypass live. Houd onze site dus in de gaten!

Wat zijn samenvattend de voordelen van een WTW-filter/WTW-unit?

  • Het huis wordt op een duurzame manier geventileerd
  • Het WTW-filter en de unit zorgen voor een energiezuinig verbruik
  • Er is een goede luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WTW-filtersOnline B.V. 9,2 / 10 - 1249 Reviews @ Kiyoh